Thursday, July 19, 2012

Forløberen for NemHandel - verdens første nationale e-faktureringsløsning

Med denne lille artikel ønsker jeg at fortælle lidt om baggrunden for NemHandel, som vi i dag kender som den offentlige sektors løsning til understøttelse af elektronisk fakturering.

Da regnedrengene og regnepigerne i Finansministeriet i 2003 var på jagt efter effektiviseringsgevinster i den offentlige sektor, kom de uforvarende til at sætte Danmark på det globale landkort med verdens første nationale e-faktureringsløsning. Det skete med implementeringe af den nye "lov om offentlige betalinger", som trådte i kraft den 1. februar 2005.

Deres business case var ret enkel. Man regnede sig frem til, at der i håndteringen af hver faktura kunne spares 10 minutter i hele processen fra fakturamodtagelse over godkendelse til betaling. Og da der modtages i omegnen af 15 millioner fakturaer i den offentlige sektor, så skal der ikke meget hovedregning til for at se, at der kunne spares omkring 700 milioner kr. om året ved at reducere antallet af medarbejdere.

Finansministeriet ville gerne høste gevinsten det første år, og reducerede statens, kommunernes og de daværende amters budgetter med ca. 250 millioner kr. Beskeden var så, at forskellen (450 millioner kr.) kunne bruges til at implementere den nye lov, som udover elektronisk fakturering også omfattede implementering af det nye NemKonto system.

Den første version af elektronisk fakturering i Danmark var ikke noget kønt syn, men der var en "pisk", som var tilstrækkelig stor. Basalt set var beskeden, at hvis du som leverandør til det offentlige ønskede at få betaling for dine ydelser, så skulle du på en eller anden måde sørge for at fakturaen nåede frem elektronisk. Det kunne enten ske ved en traditionel integration med en VAN-operatør (Value Added Network) eller ved at sende regningen til et LæsInd-bureau, som ved hjælp af OCR (Optical Character Recognition) konverterede papirfakturaen til struktureret data.

Det var ikke en køn løsning vi fik bygget dengang, men tiden var begrænset, og der var ikke tid til at gøre det rigtige. Reelt var løsningen en envejs-løsning, som kun understøttede, at private leverandører kunne sende deres fakturaer til det offentlige.

Med Lov om offentlige betalinger forpassede en unik mulighed for også at sætte strøm på alle B2B transaktioner mellem private virksomheder.

Groft sagt skulle alle private leverandører til det offentlige tage en stor investering i udvidelser til deres ERP-systemer, så de nu kunne danne elektroniske fakturaer i OIOXML-formatet. Dernæst skulle de købe et abonnement hos en VAN-operatør, som ofte involverede ekstra hardware og kommunikationsmoduler og endelig naturligvis en transaktionsomkostning.

En stor del af en gevinst der blev høstet i den offentlige sektor kom på bekostning af tilsvarende omkostninger i den private sektor. At den første generation af elektronisk fakturering i Danmark ikke blev blæst ud i pressen som en stor skandale skyldes at der samtidig var et folketingsvalg og en dankort-skandale med nationalt oprør over at skulle betale 25 øre pr. dankorttransaktion.

Vi var nogle stykker som var dybt involveret i hele initiativet, som var meget frustrerede over at vi i 2005 var nødt til at lave en løsning baseret på 30 år gammel teknologi med VAN-operatører, VPN-forbindelser og kostbar hardware. Særligt når man tænkte på at internettet allerede i flere år havde tilladt os på sikker vis at kommunikere elektronisk med banker og andre offentlige myndigheder. Det ledte til at Christian Lanng og jeg fik ideen til NemHandel og over de efterfølgende år fik søsat hele NemHandels-initiativet med en masse dygtige kollegaer i den daværende IT- og Telestyrelse (Nu Digitaliseringsstyrelsen). Historien om NemHandel vil jeg skrive om i en senere artikel.


Set i bagspejlet var det et helt fantastisk initiativ som blev søsat med Lov om offentlige betalinger. Den offetlige sektor har sparet mere end 700 millioner kr om året på loven. Og selv om den private sektor i første omgang stod med regningen, så har kravet om elektronisk fakturering mod det offetlige alligevel modnet virksomhederne til selv at stille krav om e-faktura. Danmark blev fremhævet i utallige undersøgelser som foregangsland indenfor e-fakturering, og selv idag er der få andre lande der kan måle sig med os.

No comments: